Zebra górska

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Zebra górska (Equus zebra) - gatunek ssaka z rodziny koniowatych.

Spis treści

[edytuj] Występowanie i środowisko

Górskie łąki nadbrzeżnych łańcuchów górskich Namibii i południowo-zachodniej Afryki. W okresach zimnych przenoszą się zazwyczaj do zalesionych wąwozów.

[edytuj] Wielkość

Najmniejsza ze wszystkich zebr

Wysokość w kłębie 120-130 cm

[edytuj] Podgatunki

Występują dwa podgatunki (przez część systematyków uznawane za odrębne gatunki):

  • zebra górska Hartmanna (Equus zebra hartmannae lub Equus hartmannae)
  • zebra górska przylądkowa (Equus zebra zebra lub Equus zebra)

oba zagrożone wyginięciem (kategoria EN na liście IUCN).

[edytuj] Odżywianie

Roślinożerne, głównym pożywieniem są trawy.

[edytuj] Rozmnażanie i życie społeczne

Zebry górskie osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 lat. Ciąża trwa około 365 dni.

Zebry te, podobnie jak większość koniowatych, żyją w stadach. Stado składa się z ogiera, 1-5 samic i potomstwa.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii

[edytuj] Inne koniowate

Konie: koń domowykoń Przewalskiegotarpan
Osły: osioł afrykańskiosioł azjatyckikiang
Zebry: zebra Grevy'egozebra stepowazebra górska
Hybrydy: mułosłomułzeedonkzebroidzebrula




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota