Zebra Grevy'ego

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Zebra Grevy'ego (Equus grevyi) - największy ssak z rodziny koniowatych.

Sierść tułowia ubarwiona w pionowe czarno-białe pasy, zakrzywiające się na biodrach i barkach, na nogach przechodzące w poziome, sięgające kopyt. Brzuch jest biały, grzywa dwubarwna. Charakterystyczne bardzo długie, szerokie uszy zaokrąglone na wierzchołkach. Nowo urodzone źrebięta mają pasy brązowo-czarne, a ich grzywy ciągną się wzdłuż grzbietu aż do ogona.

Średnia długość życia wynosi około 20 lat. Uważa się, że zebra Grevy'ego jest blisko spokrewniona z przodkiem zebr.

Nazwa gatunku pochodzi od nazwiska Juliusza Grevy'ego, prezydenta Francji.

Spis treści

[edytuj] Środowisko

Zebry Grevy'ego występują na sawannach wschodniej Afryki, w Etiopii, Somalii i północnej Kenii.

[edytuj] Odżywianie

Roślinożerne, głównym pożywieniem są trawy.

[edytuj] Wygląd

Długość ciała: 2.5-3 m

Długość ogona: 38-75 cm

Wysokość w kłębie: 1.4-1.6 m

Waga: samce 380-450 kg, samice 350-400 kg.

[edytuj] Rozmnażanie i życie społeczne

Zebry Grevy'ego osiągają dojrzałość płciową w wieku 4 lat. Samice są płodne 2-9 dni co 19-33 dni. Ciąża trwa około 390 dni. Młode rodzą się najczęściej w sierpniu lub we wrześniu. W 6-14 minut po narodzeniu młoda zebra może stać, po około 30 minutach chodzić, a po około 45 minut minutach biegać. Młode stają się dorosłe po około 275 dniach.

W przeciwieństwie do innych gatunków zebr, nie żyje w stałych stadach, nie obserwuje się też stałych związków. Większość osobników żyje w grupach ogierów lub klaczy z młodymi, czasami w grupach mieszanych.

Często spotykane w ogrodach zoologicznych.

Gatunek zagrożony wyginięciem (kategoria EN wg IUCN)

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii

[edytuj] Inne koniowate

Konie: koń domowykoń Przewalskiegotarpan
Osły: osioł afrykańskiosioł azjatyckikiang
Zebry: zebra Grevy'egozebra stepowazebra górska
Hybrydy: mułosłomułzeedonkzebroidzebrula




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota