Wyspiarek zbroczony - artykuł z magazynu "Fauna i flora"

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Spis treści

[edytuj] Wyspiarek zbroczony

(Gallicolumbia luzonica)

[edytuj] Pochodzenie

Zamieszkuje tropikalne lasy filipińskich wysp: Luzon, Polilo i Catanduanes.


[edytuj] Charakterystyka i warunki chowu

Gołąb ten nazwę swą zawdzięcza czerwonej plamie na białej piersi, wyglądającej jak świeża, brocząca rana. Samiec nie różni się ubarwieniem od samicy, chociaż krwistoczerwona plama na piersi zwykle jest większa. Ten ptak o krępej budowie ciała, długości około 30 cm i stosunkowo długich nogach, prowadzi głównie naziemny tryb życia. Również gniazdo zakłada nie wysoko. Samica składa dwa białe jaja. Pisklęta wykluwają się po 16 dniach wysiadywania, a młode opuszczają gniazdo po dwóch tygodniach. Samce tego gatunku są dosyć agresywne nie tylko wobec konkurentów, ale także wobec samic oraz innych gatunków ptaków. Z tego powodu powinny być trzymane parami w obszernych wolierach, gęsto obsadzonych krzewami, aby samica w razie ataku mogła w ich gąszczu znaleźć schronienie. Wyspiarki zbroczone szybko przyzwyczajają się do człowieka. Jednak w trakcie wysiadywania jaj są bardzo płochliwe i z byle powodu opuszczają gniazdo. W takim przypadku jaja można podłożyć synogarlicy.


[edytuj] Żywienie

Wyspiarek zbroczony w naturze porusza się po ziemi, żywi się nasionami, jagodami i owadami, dlatego też nie można go karmić jak innych gołębi suchym ziarnem. Najlepiej je karmić ziarnem skiełkowanym z dodatkiem wszelkiego rodzaju zieleniny, owocami jarzębiny, kawałkami jabłka i innych owoców. Nie należy zapominać o obfitym urozmaicaniu karmy produktami zwierzęcymi jak larwy mączników, poczwarki mrówek i pokarm jajeczny.


Artykuł z serii „Wademekum Hodowcy”

opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 06/2008



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota