Turkawka

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Turkawka (turtur) (Streptopelia turtur) - średni ptak wędrowny z rodziny gołębiowatych

[edytuj] Opis

Występowanie
Zamieszkuje Europę, północną Afrykę i środkowo-zachodnią Azję. Przeloty w IV - V i VIII - IX. Zimuje w środkowej Afryce.
Cechy gatunku 
Upierzenie sinoszare, grzbiet i pokrywy skrzydeł brązowordzawe z ciemniejszymi plamami. Gardło i pierś z różowym nalotem, brzuch biały. Na bokach szyi trzy czarno-białe prążki.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 27 cm
rozpiętość skrzydeł 54 cm
waga ok. 140-160 g.
Biotop 
Rzadkie lasy liściaste i mieszane (często skraje lasów), zadrzewienia śródpolne i bagienne, parki, duże ogrody, w Afryce oazy.
Gniazdo 
Płytkie, z luźno ułożonych, cienkich gałązek.
Jaja 
Jeden lub dwa lęgi w roku od maja do sierpnia, w zniesieniu dwa jaja.
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane są przez okres około 15 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 20 dniach.
Pożywienie 
Drobne nasiona, głównie traw, zbierane na ziemi.
Ochrona 
Gatunek objęty ochroną ścisłą.
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota