Turkaweczka czarnogardła

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Czoło, przód i boki głowy, gardło i pierś samca aksamitnie czarne z siwą obwódką. Na tle tej głębokiej czerni pięknie wygląda barwny dziób, u nasady czerwony, na końcu żółto-pomarańczowy. Spód ciała biały. Tył szyi i górna część ciała brązowe. Pióra pokrywowe skrzydeł szare z niebieskim odcieniem z czarną, metalicznie połyskującą plamą. Lotki pierwszego rzędu rdzawo-brązowe z ciemnobrązowymi końcami i ciemnobrązowo obrzeżone. Lotki drugiego rzędu brązowe o jaśniejszych końcach. Na grzbiecie blisko nasady ogona występują dwa czarne i jeden biały poprzeczne pasy. Sterówki z wierzchu brązowe, od spodniej strony czarne z tym, że pierwsza i druga para skrajnych z białymi obwódkami, a trzecia para z białym końcem. Nogi różowo-czerwone.

Samica ubarwiona mniej kontrastowo bez czarnej maski, gardła i piersi. W tych miejscach mogą występować pojedyncze, ciemnobrązowe piórka. Dziób ciemnorogowy. Osobniki młodociane tonacją barwy przypominają samice lecz na całym upierzeniu występują liczne prążki i plamki.

Ptaki osiągają 230-260 mm długości z czego 135-150 mm przypada na ogon.

Ojczyzną turkaweczek czarnogardłych jest środkowa Afryka. Występują w dwóch podgatunkach. Podgatunek nominalny Oena capensis capensis można spotkać od Maroka i Sudanu po południową Afrykę i południową część Arabii Saudyjskiej. Podgatunek Oena capensis aliena żyje na Madagaskarze.

autor: Andrzej Jarosz
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 09/2004



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota