Szczygieł

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Szczygieł (Carduelis carduelis) - mały ptak z rodziny łuszczaków.

[edytuj] Opis

Występowanie
Zamieszkuje Europę i większość Azji. Częściowo osiadły. W Polsce średnio liczny ptak lęgowy.
Cechy gatunku 
Mniejszy od wróbla.

Najbardziej charakterystyczną cechą jest karminowoczerwona "twarz", kontrastująca z czarnym wierzchem głowy i pręgą za uszami oraz z białymi policzkami. Upierzenie na grzbiecie brązowe, pierś biała z niewyraźną brązową przepaską, brzuch i kuper białe. Rozwidlony ogon czarny, skrzydła również czarne z żółtą pręgą. Młode ptaki brązowoszare, kreskowane, jedynie skrzydła podobnie jak u dorosłych czarne z żółtym pasem. Różnica między płciami w ubarwieniu. U samca czerwona maska nad okiem dotyka i czasami przekracza oko pod skrzydłem czarne ubarwienie. U samicy maska kończy się w połowie i jest z koloru ciemnopomarańczowego, głowa jest bardziej okrągła niż u samca, a pod skrzydłem kolor jest brunatny do szaro-zielonego.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 12 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 23 cm
waga ok. 16 g
Biotop 
Wszelkie zadrzewienia typu parkowego, obrzeża lasów liściastych i mieszanych, często sady i ogrody.
Gniazdo 
Na końcu długiej, bocznej gałęzi drzewa liściastego, wyjątkowo sosny, na wysokości od 3 do 6 m.
Jaja 
Lęgi od połowy kwietnia do początków lipca. Składa 4-6 różnobiegunowych jaj, o wyraźnie zaostrzonym wąskim biegunie, o średnich wymiarach 17x13 mm.
Wysiadywanie 
Tylko samica przez okres 13-14 dni. Pisklęta wylatują z gniazda po 13-15 dniach.
Pożywienie 
Głównie nasiona chwastów, ale również drobne owady i nasiona drzew.
Ochrona 
Objęty ochroną gatunkową.
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii

[edytuj] Przeczytaj też




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota