Sierpówka

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Sierpówka (synogarlica turecka) (Streptopelia decaocto) - średni ptak z rodziny gołębiowatych.

Występowanie
Zamieszkuje południową Azję, część Afryki i duże obszary Europy. Zasięg trudny do określenia, ponieważ jest to gatunek inwazyjny. W Europie stwierdzona po raz pierwszy w 1835 w Płowdiwie w Bułgarii, a w Polsce w maju 1940 pod Oleśnicą oraz na wiosnę 1942 w Tarnowie. Pierwsze gnieżdżenie się zanotowano w 1943 w Lublinie i Tarnowie. W latach 50. i 60. skolonizowała całą Europę Środkową i południową część Półwyspu Skandynawskiego oraz Wyspy Brytyjskie. W 2005 roku poza zasięgiem sierpówki była tylko północna część Skandynawii i Rosji, wysokie góry oraz większość Półwyspu Iberyjskiego, gdzie występuje punktowo. W ciągu ostatnich 100 lat sierpówka rozszerzyła znacząco swój zasięg również w Turcji, pojawiła się w Iraku i Izraelu, a na przełomie XX/XXI wieku dotarła przez Hiszpanię do północnego Maroka, jednak na pozaeuropejskich terenach występuje bardziej wyspowo i nie zasiedla tak zwartych areałów.
Cechy gatunku 
Upierzenie szare, wierzch z brązowawym odcieniem, pierś i brzuch różowawe. Na karku czarna półobroża.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 28cm - 33cm
rozpiętość skrzydeł 60cm
waga ok. 200g.
Biotop 
Gatunek synantropijny, najczęściej w miastach, na obszarach luźniejszej zabudowy. Szczególnie w miejscach występowania drzew iglastych, służących za miejsce nocowania. Również parki, ogrody, aleje, a w regionie saharyjskim oazy.
Gniazdo 
Wczesną wiosną, gdy nie rozwinęły się jeszcze liście na drzewach gniazdo zakłada na drzewach iglastych, później także liściastych. Gniazdo stanowi platforma z drobnych gałązek umieszczona na drzewie w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowań. Zdarzają się także lęgi nietypowe, np. na sygnalizatorze świetlnym itp.
Jaja 
Zazwyczaj 3 do 4 lęgów w roku (w sprzyjających warunkach nawet 6). W zachodniej Europie sporadycznie nawet zimą. W zniesieniu dwa śnieżnobiałe jaja.
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane są przez okres 14 do 15 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po 20 dniach.
Pożywienie 
Nasiona, resztki pokarmu człowieka.
Ochrona 
Objęta ochroną gatunkową.
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota