Ryś rudy

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Ryś rudy (Lynx rufus, ang. Bobcat) - drapieżnik z rodziny kotowatych.

Spis treści

[edytuj] Występowanie

  • południowa Kanada
  • Stany Zjednoczone
  • Meksyk

[edytuj] Pokarm

Zające, króliki, ptaki.

[edytuj] Wygląd

Rysie te mają brązoworudą sierść w czarne cętki, krótsze niż zazwyczaj pędzelki na uszach i dłuższy ogon.

Wysokość w kłębie
25-30 cm
Waga
samce 11-16 kg

[edytuj] Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 60 dni samica rodzi 2-4 młode, a w opiece nad nimi i karmieniu pomaga jej partner.

[edytuj] Tryb życia

Koty te są samotnikami. Prowadzą nocny tryb życia.

[edytuj] Podgatunki

  • Lynx rufus rufus - północno-wschodnie Stany Zjednoczone
  • Lynx rufus baileyi - południowo-zachodnie Stany Zjednoczone
  • Lynx rufus californicus - Kalifornia, Nevada
  • Lynx rufus escuinapae - centralny Meksyk
  • Lynx rufus fascinatus - Kolumbia Brytyjska
  • Lynx rufus floridianus - południowo-wschodnie Stany Zjednoczone
  • Lynx rufus gigas - Maine
  • Lynx rufus pallescens - Góry Skaliste
  • Lynx rufus peninsularis - Baja Kalifornia
  • Lynx rufus superiorensis - północno-zachodnie i centralne Stany Zjednoczone
  • Lynx rufus texensis - północny Meksyk i Teksas

[edytuj] Ciekawostki

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota