Rudosterka kasztanowobrzucha - artykuł z magazynu "Fauna i flora"

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Spis treści

[edytuj] Rudosterka kasztanowobrzucha

(Pyrrhura frontalis)

[edytuj] Pochodzenie

Ta średniej wielkości papuga o długości około 26 cm zamieszkuje południowo-wschodnie obszary Ameryki Południowej. Rozróżnia się trzy podgatunki, nieznacznie różniące się między sobą: Pyrrhura frontalis frontalis, Pyrrhura frontalis kriegi, Pyrrhura frontalis chiripepe.

[edytuj] Charakterystyka i warunki chowu

Papuga ta w swej ojczyźnie jest ptakiem pospolitym, żyjącym na skraju lasów. W stadach często zalatują na plantacje zbóż i drzew owocowych, gdzie czynią znaczne szkody. W hodowlach można je utrzymywać w metalowych wolierach, nawet z innymi gatunkami ptaków, gdyż na ogół nie są wobec nich agresywne. Aby skutecznie się rozmnożyły należy zawiesić im budkę lęgową o rozmiarach 25x25x30 cm z o otworem wlotowym 5-6 cm i wysypaną dużą ilością trocin. Wkrótce samica złoży w niej 4-7 jajek i rozpocznie wysiadywanie. Po około trzech tygodniach lęgną się młode, które przez następne cztery tygodnie pozostają w budce. Rudosterki kasztanowobrzuche dobrze znoszą nasze warunki klimatyczne.

[edytuj] Żywienie

Mieszanka ziaren dla średnich papug, uzupełniana zieleniną, owocami i pokarmem jajecznym.


Artykuł z serii „Wademekum Hodowcy”
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 06/2008

[edytuj] Przeczytaj też




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota