Rozella pomarańczowa

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

(Platycercus adelaide)

[edytuj] Pochodzenie

Spośród wszystkich rozelli jest gatunek o najmniejszym obszarze naturalnego występowania, które ogranicza się do okolic miasta Adelaida w południowej Australii.

[edytuj] Charakterystyka i warunki chowu

Rozella pomarańczowa nie występuje zbyt często w hodowlach amatorskich. Nie jest tak kontrastowo ubarwiona jak inne rozelle, jednak jej bardziej pastelowe barwy są również bardzo atrakcyjne, co doceniają koneserzy. Ten ptak o długości ok. 36 cm, żyje zwykle w lasach, ale również na przedmieściach w parkach Adelaidy oraz w pobliżu okolicznych farm gdzie znajdują pożywienie. W wolnej przyrodzie żyje parami lub w niewielkich luźnych stadkach. W hodowlach można je utrzymywać w niezbyt wielkich wolierach zewnętrznych o wymiarach: 3 x 1 x 2 m (dł. x szer. x wys.). Cechą charakterystyczną tych ptaków jest duża odporność na warunki atmosferyczne naszego klimatu. Dymorfizm płciowy rozell pomarańczowych nie jest wyraźny, jednak samiec od samicy różni się piękniejszą głową i dziobem. Utrzymujemy je parami i aby rozmnożyć zakładamy budkę lęgową o wymiarach około 25 x 25 x 60 cm z otworem wlotowym o średnicy 8 cm. Znosi 4-6 jajek, których inkubacja trwa około 20 dni a młode ptaki opuszczają budkę lęgową, gniazdo, po około 30 dniach.

[edytuj] Żywienie

Mieszanki ziaren dla średnich papug. W okresie rozrodczym należy dodać pokarm jajeczny, skiełkowane ziarno, owoce i zieleninę.

autor: Marek Orel
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 10/2006 (93)



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota