Rozella królewska

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Rozella królewska (nazwa popularna: Penanta) (Platycercus elegans) jest coraz częściej spotykana w hodowlach amatorskich. W środowisku naturalnym zamieszkuje lasy i doliny rzek w Australii. Spotykana jest także w miejskich parkach i na polach uprawnych. Istnieje wiele podgatunków różniących się szczegółami upierzenia, zwyczajami i miejscem występowania.

Spis treści

[edytuj] Wygląd

Rozelle królewskie są mniej więcej wielkości gołębia (ok. 36 cm). Barwa ich upierzenia jest jaskrawa, karminowoczerwona, z czarnymi piórami obrzeżonymi na czerwono na grzbiecie i łuskowatym wzorem na skrzydłach. Ogon o długich i szerokich sterówkach. Uzyskano kilka odmiennych odmian barwnych, ale najpopularniejsza jest odmiana niebieska. Jaskrawe ubarwienie blednie nieco tuż przed okresem pierzenia. Rozelle żyją do 25-30 lat.

[edytuj] Hodowla

Ptaki te dość szybko przyzwyczajają się do domowych warunków i łatwo rozmnażają się w niewoli. Są bardzo wytrzymałe, dobrze znoszą nawet lekkie mrozy, dlatego śmiało można trzymać je w wolierach zewnętrznych. Woliery powinny być duże (zwłaszcza jeśli hodujemy wiele ptaków), mieć trawiaste podłoże i jedną ścianą przylegać do cichego pomieszczenia, w którym ptaki będą chować się w chłodniejsze dni. Powinny zawierać tez baseniki ze świeżą wodą, gdyż ptaki te uwielbiają się kąpać. Rozellom podaje się do jedzenia proso, owies, kanar, nasiona słonecznika, zielonki, kawałki owoców (np. jabłek). Hodowlę rozpocząć można od pary lub grupy młodych ptaków. Łączenie dorosłych osobników może być trudne - nie wszystkie ptaki będą się nawzajem tolerować. Najlepiej, by każda para trzymana była oddzielnie.

[edytuj] Rozmnażanie

Wiosną samice szukają miejsca na złożenie jaj. W takiej sytuacji trzeba ptakom dostarczyć głęboką budkę lęgową o miękkiej wyściółce z mchu i wiórów. Najlepsze wymiary budki to 30 x 30 x 50 cm, z otworem wlotowym o średnicy ok. 8 cm. Samica składa w budce 6-8 jaj w jednodniowych odstępach. Wysiaduje je przez około 3 tygodnie. Wykluwają się zielono ubarwione młode, które już po miesiącu mogą opuścić budkę lęgową. Trzeba zwracać baczną uwagę na zachowanie rodziców - jeśli atakują pisklęta i wyskubują im pióra, grzbiety młodych dobrze jest posypać sproszkowanym aloesem (zniechęci dorosłe ptaki do skubania piór). Młode, które nauczyły się już samodzielnie jeść, warto przenieść do osobnych pomieszczeń, gdyż w przeciwnym wypadku mogą stać się obiektem ataków dorosłych ptaków. Zmiana ubarwienia u młodych trwa 12-15 miesięcy. Dobrane pary mogą pozostawać razem do końca życia, będą się regularnie gniazdować przez ponad 20 lat.

autor: Kamila MaWi A.I.

[edytuj] Więcej informacji

[edytuj] Galeria

[edytuj] Ogłoszenia

[edytuj] Hodowle

[edytuj] Forum




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota