Psalmopoeus reduncus

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Nazewnictwo:

Psalmopoeus reduncus

Występowanie:

Kostaryka

Wielkość:

Maksymalnie 5-6 cm ciała

Opis:

Jest to jeden z najmniejszych przedstawicieli rodziny psalmopoeus. Podstawowym kolorem jest ciemny brąz. Ubarwienie głowotułowia jest nieco jaśniejsze i połyskuje. Jest to bardzo szybki pajączek, łatwo go zdenerwować. Samice dożywają do 15 lat.

Terrarium:

Wymiary 25x25x35cm. Około 4-centymetrowa warstwa podłoża która powinna być zawsze lekko wilgotna. Niezbędny w terrarium jest korzeń lub kawałek kory na którym pająk zrobi sobie gniazdko.

Żywienie:

Dorosłe karmi się dużymi świerszczami 2 razy w tygodniu, młode natomiast wylęgiem świerszcza co drugi dzień. Jako pokarm mogą również służyć karaczany bądź też larwy drewnojadów lub mączników.

Temperatura:

W dzień powinna wynosić około 27st. C w nocy natomiast może spaść o 2-3 st.

Wilgotność:

Około 75 - 80%

Rozmnażanie:

Dosyć trudne ze względu na dużą agresje samic wobec partnerów. Samica zaniepokojona często zjada kokon.


Autor: EgZoTiC


Źródło: http://www.egzotica.pl/



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota