Pałanka wędrowna

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

[edytuj] Pałanka wędrowna

Common Ringtail Possum (Pseudocheirus peregrinus) u nas zwany jest pałanką wędrowną lub australijską utą. Osiąga całkowitą długość 62 - 76 cm, z czego na ogon przypada prawie połowa: 30 - 38 cm. Jej futro jest gęste, na grzbiecie szare, po bokach rudawe, w części brzusznej białe. Tułów płynnie przechodzi w wyjątkowo chwytny ogon, na końcu biały, zakręcony do wewnątrz. Ma średniej wielkości okrągłe nisko osadzone uszy. Buduje gniazda z gałązek i liści kilka metrów nad ziemią. Młode, najczęściej dwojaczki, rodzą się jesienią lub zimą.

autor: Karol Graczyński
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 09/2006

[edytuj] Przeczytaj też




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota