Owca kameruńska

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Ojczyzną owcy kameruńskiej, znanej też pod nazwą zachodnioafrykańska owca karłowata, są kraje tropikalnej części Afryki Południowo-Zachodniej i Środkowej - między innymi Senegal i Kamerun - stąd jej nazwa. Z Afryki wraz z transportami niewolników w XVI i XVII w, była wywożona do Ameryki Południowej i Środkowej. W Ameryce dała początek kilku tamtejszym rasom owiec szerstnych, jak np. barbados czarnobrzuchy. W Ameryce Północnej i w Europie owca kameruńska pojawiła się znacznie później (XX w.) i od samego początku nie traktowano jej jako źródło mięsa, ale raczej jako żywe "kosiarki" trawników oraz ozdoba ogródków i ogrodów zoologicznych. Do dzisiaj jest zresztą stałym elementem tzw. dziecięcych zoo.

Owca kameruńska jest typową owcą szerstną, tzn. że w odróżnieniu od znanych nam owiec o okrywie wełnistej, ma okrywę składającą się z krótkich (1-3 cm), grubych włosów rdzeniowych. Włosy te sezonowo linieją. U owiec tych na okres zimowy w okrywie pojawiają się także włosy puchowe - krótkie, bezrdzeniowe i cienkie, które również linieją wiosną. Owiec kameruńskich nie trzeba strzyc. Plusem takiej okrywy jest także to, że jest mniej podatna na inwazje pasożytów zewnętrznych, tak masowo pojawiających się w okrywie wełnistej. Dzięki swej okrywie owce kameruńskie bardzo dobrze znoszą nawet największe upały.

mgr inż. Mirosław Piasecki, Miejski Ogród Zoologiczny we Wrocławiu
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 03/2005



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota