Osioł afrykański

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Osioł afrykański, osioł dziki (Equus africanus) - ssak z rodziny koniowatych. Jego forma udomowiona to osioł domowy.

W stanie dzikim zamieszkują obszary pustynne i półpustynne. Znane są dwa podgatunki współcześnie żyjące, oba krytycznie zagrożone:

  1. osioł somalijski (E. a. somalicus) - wysokość w kłębie 1,4 m, z prążkowaniem na kończynach (czarne pręgi na jasnoszarym tle), występuje na Półwyspie Somalijskim i w Etiopii.
  2. osioł nubijski (E. a. africanus) - wysokość w kłębie do 1,2 m, z ciemnym krzyżem na kłębie, występuje w Egipcie i Sudanie.

Trzeci, wymarły podgatunek E. a. atlanticus żył w Afryce północnej.

Osioł ma bardzo niskie wymagania pokarmowe, dobrze znosi warunki terenów górzystych, jest bardzo wytrzymały na brak wody. Dzikie osły żyją w stadach (10–15 osobników) przewodzonych przez najbardziej doświadczoną oślicę.

Badania mtDNA wskazują na bardzo bliskie pokrewieństwo osła domowego z osłem somalijskim.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii

[edytuj] Inne koniowate

Konie: koń domowykoń Przewalskiegotarpan
Osły: osioł afrykańskiosioł azjatyckikiang
Zebry: zebra Grevy'egozebra stepowazebra górska
Hybrydy: mułosłomułzeedonkzebroidzebrula




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota