Największe jaja świata

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Największe na świecie jaja znosi największy żyjący ptak na Ziemi - struś afrykański (Struthio camelus). W środowisku naturalnym zamieszkuje pustynie i półpustynie Afryki. Wysokość samców dochodzi do 2,7m, a masa ciała kształtuje się w granicach od 150 do 160kg. Samice są nieco mniejsze i lżejsze.

Jest on jedynym ptakiem mającym tylko dwa palce, a pazur dużego palca, długości nawet 7cm, jest jego najniebezpieczniejszą bronią, gdyż zawsze kopie do przodu. Upierzenie tych ptaków jest bardzo ciekawe, dorosłe samce są kruczo czarne z białymi piórami skrzydeł i ogona. Samice zaś brązowo-szare z jaśniejszymi końcami piór. Atutem środowiskowym strusia jest doskonały wzrok i słuch oraz mocne nogi.

Dojrzałość płciową samica uzyskuje po dwóch latach, zaś samiec po trzech, w naturze okres ten się nieco wydłuża. Samiec najczęściej łączy się z kilkoma samicami. W hodowli, samica w największym okresie nieśności, składa do kilkudziesięciu jaj w ciągu roku, a nieśność trwać może wiele lat. W naturze sezon reprodukcyjny u strusi jest dość zróżnicowany i zależny od miejsca oraz dostępności pożywienia. Najczęściej jednak trwa od czerwca do października. Wysiadywanie jaj jest podzielone między oboje rodziców. Samica, ze względu na maskujące upierzenie wysiaduje jaja za dnia, samiec zaś w nocy. Po około sześciu tygodniach młode strusie są gotowe na wydostanie się ze skorupy. Tuż po wykluciu młode pokryte są twardymi piórami i po trzech dniach opuszczają gniazdo, towarzysząc swym rodzicom.

Jajo nandu kształtem przypomina nieco jajo kurze. Ma około 13 cm długości i 9 cm szerokości. To duże jajo, zniesione w warunkach naturalnych waży od 650 do 700 g, zaś jajo ptaków utrzymywanych na fermach, może przekraczać 750 g. Masa jaj stanowi do 2% masy ciała samicy. Barwa skorupy jest najczęściej kremowa lub żółta i zależy od indywidualnych cech nioski. Niektóre z jaj mają gładką, sprawiającą wrażenie polakierowanej, powierzchnię, przypominającą jajo strusie, podczas gdy inne są po prostu matowe i lekko chropowate. Nieco łatwiej je przepołowić, gdyż skorupa grubości około l,2 mm jest niemal o połowę cieńsza niż w jaju strusim. Zróżnicowanie pod względem grubości skorupy, jak wykazały pomiary wykonane przez autorów artykułu w różnych jej częściach jest niewielkie - na równiku wynosi l,08 mm, w tępym końcu jaja - 1,09 mm, a w ostrym - l,12 mm.

autorzy: Monika Wiercinska i Danuta Szczerbińska, Akademia Rolnicza w Szczecinie
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 08/2004



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota