Mormi

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Mormi, kot złoty azjatycki (Catopuma temminckii, wcześniej klasyfikowany w rodzajach Profelis i Felis) - średniej wielkości dziki kot ważący od 12 do 16 kilogramów. W niewoli może żyć do 20 lat, ale średnia długość życia na wolności jest prawdopodobnie dużo krótsza.

Futro jest zazwyczaj lisio-czerwone lub złoto-brązowe, mogą jednak występować warianty czarno- lub szaro-kolorowe. Zwykle, futro jest w paski, z wyjątkiem spodzu, z bardzo słabymi plamami na reszcie futra. Jednakże, w Chinach występuje wariant barwny w lamparcio-podobne cętki, który jest podobny do kota bengalskiego. Futro w cętki jest recesywną cechą, tzn. gdy koty w cętki i paski kota krzyżują się, młode mają futro w paski.

Spis treści

[edytuj] Występowanie

Występuje na obszarze południowo-wschodniej Azji, od Himalajów po Malezję i Sumatrę.

Woli siedliska leśne urozmaicone skalistymi obszarami i tropikalnymi lasami deszczowymi, choć występuje też na bardziej otwartym terenie. Obejmuje niziny do wysokości 3000 metrów m n.p.m. w Himalajach.

[edytuj] Zachowanie

Mormi jest kotem naziemnym, słabo poznanym i nieuchwytnym, większość zachowań jest znana z obserwacji w zoo. Poprzednie obserwacje zasugerowały pierwotnie, że preferuje nocny tryb życia, ale od niedawna nauka zaobserwowała dwoje mormi, które wykazały wzory współdziałania.

Myślano pierwotnie że żyje samotnie. Komunikują się przez syczenia, miauknięcia, mruczenia, warknięcia, i bulgotania. Inne metody komunikowania zaobserwowano u więzionych mormi. Obejmują one oznaczenie zapachem, rozpryskiwanie moczu, drapanie drzew i polan z pazurami, pocieranie głowy o różne przedmioty.

[edytuj] Zwyczaje polowania

Mormi woli polować na ziemi, ale czasami się wspina na drzewa. Poluje na ptaki, jaszczurki, gryzonie, inne małe ssaki, sporadycznie na małe albo młode jelonki. Opisano polowania parami, ścigające większe zwierzęta. W niewoli zrywa pióra większych ptaków przed zjedzeniem ich. Zauważono, że je padlinę (zachowanie rzadko zaobserwowane u kotowatych).

Rzadko poluje na zwierzęta hodowlane.


[edytuj] Rozród

Wszystko co wiemy o rozmnażaniu pochodzi z obserwacji w niewoli. Dojrzałość płciową osiąga pomiędzy osiemnastym a dwudziestym czwartym miesiem. Okres ciąży trwa około 80 dni; w miocie zazwyczaj jedno kocię (czasami do trzech). Kocięta rodzą się we wgłębieniach drzew, szczelinach skalnych, i być może w wgłębieniach i innych zacisznych miejscach na ziemi. Umaszczenie kociąt jest nieco ciemniejsze,a ale wzory będą mieć przez całe życie. Opierając się na obserwacjach dokonanych w niewoli, stwierdzono że samce aktywnie w wychowują młode.

[edytuj] Charakterystyka

Długość ciała bez ogona
Z głową 75-100 cm
Długość ogona'
49-56 cm
Wysokość w kłębie
40-50 cm
Masa ciała
7-16 kg
Ubarwienie'
Mormi występuje w kilku odmianach barwnych:
  • żółtobrązowej
  • jasnobrązowej
  • ciemnobrązowej
  • czarnej i brązowej lub szarej z deseniem.

Wierzch zaokrąglonych uszu czarny, z białą plamką.

Podgatunki

  • Catopuma temminckii temminckii - zamieszkuje Himalaje, południowo-wschodnią Azję, Sumatrę=
  • Catopuma temminckii dominicanorum - południowo-wschodnie Chiny
  • Catopuma temminckii tristis - południowo-zachodnie Chiny


Ochrona

Zagrożony wyginięciem, głównie z powodu wycinania lasów i polowań. Gatunek chroniony przepisami konwencji waszyngtońskiej (CITES)




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota