Manul

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Manul (Otocolobus manul lub Felis manul) – mały drapieżnik należący do podrodziny Felinae (koty małe). Pojawił się przed około 2 milionami lat.

Spis treści

[edytuj] Występowanie

Manul rozprzestrzeniony jest na obszarach Azji Środkowej, od Zakaukazia i wschodniego wybrzeża Morza Kaspijskiego, przez Turcję, Uzbekistan i Kazachstan po Tybet, Ałtaj, Mongolię i Syczuan w Chinach. Na południe jego zasięg obejmuje Iran, Afganistan i Pakistan. Środowisko życia to stepy, skaliste pustynie, równiny i pozbawione drzew obszary górskie. Można go spotkać do 4500 m n.p.m.

Na większości obszaru swego występowania jest chroniony.

[edytuj] Pokarm

Głównym składnikiem diety są szczekuszki, drobne gryzonie i ptaki.

[edytuj] Wygląd

Szata długa i gęsta, po stronie brzusznej blisko dwa razy dłuższa niż na grzbiecie.

Maść szarawa do rudej, z niewyraźnymi ciemnymi pasami na łapach i ogonie oraz znaczeniami na głowie.

Nieco dłuższy niż kot domowy, ma krótkie i masywne nogi, krótką, szeroką głowę z małymi, zaokrąglonymi uszami. Angielska nazwa tego kota Pallas Cat pochodzi od nazwiska niemieckiego przyrodnika Petera Pallasa, który pierwszy opisał ten gatunek. Przez dłuższy czas zaliczano go do rodzaju Felis - sądzi się, że jest blisko spokrewniony ze żbikiem (Felis silvestris). Jednak z powodu pewnych różnic w budowie czaszki oraz, wyjątkowej u małych kotów okrągłej źrenicy, stworzono dla niego odrębny rodzaj Otocolobus.

Długość całkowita
50-65 cm
Długość ogona
21-31 cm
Waga
2,5 - 3,5 kg

[edytuj] Rozmnażanie

Samica osiąga dojrzałość płciową po pierwszym roku życia. Ciąża trwa 66 - 75 dni. Przeciętny miot to 3-4 młode, zdarzają się mioty po 6.

[edytuj] Tryb życia

Manul prowadzi nocny tryb życia, za dnia ukrywa się w norach innych zwierząt, małych jaskiniach i rozpadlinach skalnych. Są to koty skryte i samotnicze, rewiry samców zajmują obszar ok. czterech kilometrów kwadratowych.

[edytuj] Podgatunki

Obecnie wyróżnia się trzy podgatunki manula:

  • Otocolobus manul manul - Mongolia
  • Otocolobus manul ferrunginea - Turcja, Afganistan i Iran
  • Otocolobus manul nigripectus - Tybet i Kaszmir

[edytuj] Ciekawostki

  • Udało się otrzymać międzygatunkową hybrydę kota domowego z manulem.
  • Długość życia do 12 lat.
  • Manul znany jest ze sprawności z jaką wspina się po stromych skałach.
  • Dużą rolę w porozumiewaniu się między osobnikami odgrywa ocieranie.
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota