Kot tybetański

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot tybetański (Felis bieti) - ssak z rodziny kotowatych, rzędu drapieżnych. Występuje w północno-zachodnich Chinach, nad rzeką Huang-ho i na południu Gobi. Opisany w 1889 roku przez Francuza Alphonse Milne-Edwardsa. Na początku sądzono, że jest spokrewniony z chausem, współcześnie sądzi się, że jest bliższy żbikowi.

Długość ciała bez ogona
68-95 cm
Długość ogona
30-45 cm
Masa ciała
6-9 kg
Ubarwienie
Ubarwiony żółto-szaro, na grzbiecie ciemniej. Uszy z pędzelkami, żółtobrązowe. Ogon tępo zakończony z czarnym czubkiem, poprzedzonym 4 czarnymi pierścieniami.
Pożywienie
Żywi się głównie gryzoniami i ptakami. Zwierzę słabo poznane, zagrożone wyginięciem, ponieważ zjada również szczekuszki, które na obszarze jego występowania truje się, jako szkodniki.
Rozród
W miocie występują 2-4 młode.
Biotop
Najchętniej zamieszkuje wysokie łąki górskie.
Tryb życia
Gatunek aktywny w nocy.



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota