Kot rdzawy

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot rdzawy (Prionailurus rubiginosus) - ssak z rodziny kotowatych. Zamieszkuje Indie, gdzie konkuruje z kotem bengalskim i Cejlon, na którym konkuruje z kotem błotnym.

Spis treści

[edytuj] Charakterystyka ogólna

Niewielkie koty, blisko spokrewnione z kotem bengalskim, z którym jednak się nie krzyżują. Kot rdzawy ma głowę okrągłą z dość wąskimi kośćmi nosowymi. Sierść brunatnoszara (poza brzuchem, gdzie jest biała) z dużymi cętkami. Na grzbiecie wydłużone cętki mają kolor rdzawy i układają się w rzędy. Uszy małe, zaokrąglone. Na krótkim, sięgającym pięt, dość puszystym ogonie ciemne pręgi.

[edytuj] Systematyka

Wyróżnia się dwa podgatunki:

  • Prionailurus rubiginosus rubiginosus - Indie
  • Prionailurus rubiginosus phillipsi - Sri Lanka

Różnice polegają przede wszystkim na preferowaniu zupełnie odmiennego siedliska.

[edytuj] Pokarm

Ich pokarm stanowią przede wszystkim ptaki, owady i drobne ssaki.

[edytuj] Rozród

Ciąża trwa 67 dni, w miocie zazwyczaj 2 kocięta; długość okresu ssania i czas osiągania dojrzałości płciowej nie zostały ustalone.

[edytuj] Tryb życia

Prawdopodobnie prowadzą samotniczy, nocny tryb życia; ich behawior jest słabo poznany.

[edytuj] Siedlisko

Koty rdzawe żyjące na terenie Indii zamieszkują suche łożyska zbiorników wodnych i otwarte przestrzenie w okolicy ludzkich osiedli. Populacje cejlońskie zamieszkują dżungle, do wysokości 2000 m n.p.m.

[edytuj] Status

Koty te są uważane za rzadkie, a zagrożenie dla nich stanowi wylesianie i rozszerzanie terenów uprawnych. Łatwo krzyżują sie z kotami domowymi; są tępione ze względu na szkody jakie wyrządzają w hodowlach drobiu. Status z punktu widzenia ochrony przyrody: narażony.

[edytuj] Ciekawostki

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota