Kot nubijski

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot nubijski, żbik afrykański (Felis lybica lub Felis silvestris lybica) - ssak łożyskowy z rodziny kotowatych, rzędu drapieżnych. Ze względu na duże pokrewieństwo genetyczne ze żbikiem traktowany jako osobny gatunek lub jako podgatunek żbika. Zamieszkuje prawie całą Afrykę (poza bezwodnymi pustyniami i tropikalnymi lasami deszczowymi) oraz Półwysep Arabski. Kota nubijskiego uważa się za przodka kota domowego.

Prowadzi samotniczy tryb życia.

Spis treści

[edytuj] Wygląd

Długość
z głową: 45-75 cm.
Długość ogona
20-38 cm.
Masa ciała
3 - 6.5 kg.
Wysokość w kłębie
36 cm
Ubarwienie
Kot o zmiennym ubarwieniu, od żółtoszarego do ciemnoszarego. Deseń mało widoczny, podobny do wzoru spotykanego u kotów domowych. Tylna strona uszu ma czerwony lub rudobrązowy odcień. Ogon z dwiema wyraźnymi obrączkami, reszta "rozmazana". Pyszczek prążkowany. Koty leśne są ciemniejsze od tych, które zamieszkują półpustynie.
Budowa
Kot o dość lekkiej budowie. Ogon spiczasty, długi i cienki.

[edytuj] Pożywienie

Drobne gryzonie, pajęczaki, jaszczurki i niewielkie ptaki.

[edytuj] Rozmnażanie

Dojrzałość płciowa
11 miesięcy.
Rozród
Ciąża trwa około 50-60 dni, w miocie 2-3 młodych.

[edytuj] Ciekawostki

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota