Kot marmurkowy

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot marmurkowy (Pardofelis marmorata) - drapieżnik z rodziny kotowatych (Felidae).


[edytuj] Występowanie

Lasy wschodnich Himalajów, Półwyspu Indochińskiego, Sumatry i Borneo.

[edytuj] Wygląd

Jeden z najpiękniejszych kotowatych. Futro jest długie, miękkie, z ubarwieniem charakterystycznym dla lamparta.

Długość tułowia
z głową do 53 cm
Długość ogona
do 55 cm
Masa ciała
4-5 kg

[edytuj] Charakterystyka

Zamieszkuje jedynie lasy, znakomicie wspina się na drzewa. Żywi się głównie drobnymi kręgowcami. Ciąża trwa ok. 65 dni, samica rodzi 2-3 młode.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota