Kot kusy

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot kusy (Prionailurus planiceps syn. Ictailurus planiceps) - słabo poznany ssak z rodziny kotowatych. Był uważany za gatunek wymarły w 1985 roku, ale został ponownie odkryty w 1995.

Spis treści

[edytuj] Występowanie

  • Sumatra
  • Borneo
  • Półwysep Malajski1

Brzegi rzek, tereny zalesione, plantacje palm olejowych.

[edytuj] Pokarm

Przeważnie żywi się (jako wyjątek wśród kotowatych) roślinami, a szczególnie owocami. Czasami poluje na ryby, płazy lub raki.

[edytuj] Wygląd

Przypomina nieco łasicę ze względu na wydłużony kształt ciała i krótkie łapy.

Ma gęste futro barwy brązoworudej z ciemnymi cętkami na gardle i wewnętrznej stronie kończyn. Jest jedym z trzech kotów, które nie potrafią schować swoich pazurów (tak jak gepard i kot bengalski).

  • Długość ciała: 40-60 cm
  • Długość ogona: 15-20 cm
  • Waga: 1,5-2,5 kg

[edytuj] Tryb życia

Prawdopodobnie nocny.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota