Kot czarnołapy

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot czarnołapy (Felis nigripes) - przedstawiciel kotowatych, odkryty i opisany w 1824 roku przez Williama Burchella, najmniejszy przedstawiciel dzikich kotowatych.

Spis treści

[edytuj] Występowanie

Występuje od Botswany], poprzez Namibię do RPA.

[edytuj] Pokarm

Małe ssaki, gady, szarańczaki.

[edytuj] Wygląd

Niewielki kot o ochronnym ubarwieniu, zaokrąglonych uszach i czarnych podeszwach stóp. Sierść ma wyraźny wzór: okrągłe cętki o barwie brązowo-czarnej, biegnące rzędami wzdłuż szyi i tułowia. Ogon cienki i spiczasty z czarnym zakończeniem i 2-3 ciemnymi pełnymi pierścieniami, przechodzącymi w niepełne w stronę nasady ogona. Kończyny smukłe, delikatne. Na pysku dwie pręgi.

Długość tułowia
z głową 34-50 cm
Długość ogona
15-22 cm
Wysokość w kłębie
25 cm
Waga
samice 0.8-1.2, samce 1.6-2.1 kg

[edytuj] Rozmnażanie

Ciąża trwa 63-88 dni. W miocie znajduje się od jednego do dwóch kociąt, które dojrzewają w wieku 12-21 miesięcy.

[edytuj] Podgatunki

  • F. nigripes nigripes
  • F. nigripes thomasi

[edytuj] Ciekawostki

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota