Kot błotny

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot błotny, chaus (Felis chaus) – ssak z rodziny kotowatych, rzędu drapieżnych. Występuje od dolnego Egiptu po Indie, Nepal, Cejlon i Półwysep Indochiński. Opisany w 1777 roku. Spokrewniony ze żbikiem. Jeden z dwóch kotów (obok kota nubijskiego) znanych z egipskich malowideł. Chaus był przez Egipcjan używany do polowania na ptaki.

Spis treści

[edytuj] Wygląd

Długość ciała bez ogona
56-94 cm.
Długość ogona
20-31 cm.
Masa ciała
4,5-12 kg.
Wysokość w kłębie
40-50 cm.
Ubarwienie
Na tym rozległym obszarze występuje w 9 podgatunkach, czy rasach geograficznych, różniących się ubarwieniem, długością sierści i wielkością. Zazwyczaj jest to kot o płowym (czasem rudawym lub rudobrązowym) ubarwieniu, uszy z krótkimi pędzelkami (jak u rysia). Ogon czarno zakończony, puszysty, z wyraźnymi pierścieniami. Pysk przypomina kota domowego.

[edytuj] Pożywienie

Gryzonie, ptaki, węże, jaszczurki, ryby.

[edytuj] Rozmnażanie

Dojrzałość płciowa
1,5 - 2 lata.
Rozród
ciąża trwa około 66 dni, w miocie jest 3-5 młodych. Podczas rui samce wydają charakterystyczny dźwięk podobny do szczekania psa. Jest to jeden z niewielu gatunków kotów, u których samiec opiekuje się młodymi.

[edytuj] Ochrona

Tępiony ze względu na ładne futro; na 1 damskie okrycie trzeba 12 skórek tego kota.

[edytuj] Podgatunki

  • Felis chaus chaus - Iran, Pakistan, Afganistan, środkowa Azja
  • Felis chaus affinis - Wietnam, Laos, Kambodża, Junnan, Himalaje
  • Felis chaus fulvidina - Tajlandia, Birma
  • Felis chaus furax - Irak, Syria
  • Felis chaus kelaarti - Sri Lanka
  • Felis chaus kutas - wschodnie Indie, Bangladesz
  • Felis chaus nilotica - Egipt
  • Felis chaus oxiana - południowo-zachodnia Rosja
  • Felis chaus prateri - zachodnie Indie

[edytuj] Ciekawostki

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota