Kot arabski

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Kot arabski (Felis margarita) - ssak z rodziny kotowatych, rzędu drapieżnych. Występuje na kilku odległych od siebie obszarach: na Saharze, Półwyspie Arabskim i w zachodnim Egipcie, a także na wschód od Morza Kaspijskiego oraz na granicy Pakistanu i Afganistanu. Dla cywilizacji zachodu odkryty w 1856 roku przedstawiciel rodziny kotowatych; nazwany na cześć komendanta Margueritte'a, dowódcy francuskiej ekspedycji na Saharę, w czasie której został odkryty. Kot arabski prowadzi nocny tryb życia, w dzień śpi pod kamieniami by nie doprowadzić do przegrzania organizmu. Jest bardzo odporny na zmiany temperatury, wytrzymuje temperatury od -5 do +52 stopni. Jest to unikatowe zwierzę, które nie musi pić wody (wystarcza mu woda z pożywienia). Niektóre plemiona beduinów uważają kota arabskiego za zwierzę święte, z tego gatunku wywodził się bowiem Muezza, towarzysz proroka Mahometa.

Długość ciała bez ogona'
46-57 cm.
Długość ogona
29-36 cm.
Masa ciała
2-3,5 kg.

Pożywienie
Głównie drobne gryzonie, także pajęczaki, jaszczurki i węże.

Dojrzałość płciowa: 14 miesięcy.
Rozród
ciąża trwa około 65 dni, w miocie 2-4 młodych.

Podgatunki:

  • Felis margarita margarita - Sahara
  • Felis margarita harrisoni - Arabia
  • Felis margarita thinobia - Azja Środkowa
  • Felis margarita scheffeli - Pakistan
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota