Kapodziób

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Cereopsis novaehollandiae (Latham 1801)

Był okres kiedy gatunkowi temu groziła całkowita zagłada. Już w XVIII wieku łowiono te ptaki w dużych ilościach dla ich smacznego mięsa i wybierano jaja z gniazd, które traktowano jako przysmak. To doprowadziło do drastycznego zmniejszania się populacji. Dopiero kiedy objęto je całkowitą ochroną, która obowiązuje do chwili obecnej, sytuacja się unormowała i stała się stabilna. Ptaki nie wyróżniają się krzykliwymi barwami, ale są ładne. Piękny kolor popielaty z delikatnym odcieniem brązu na grzbiecie ożywiony jest czarnymi plamami na pokrywach skrzydeł. Krótki i gruby u nasady, zwężający się ku końcowi dziób jest niemal w całości pokryty skórzastą, żółtozieloną woskówką, tylko jego koniec jest czarny. Płeć możemy rozpoznać po odgłosach ptaków. Samica odzywa się ochrypłym, niskim gęganiem, natomiast samiec donośnym trąbieniem. Ptaki przemieszczające się wśród traw i zarośli zachowują się cicho, zaniepokojone i podczas lotu głośno krzyczą. Wielkość i waga ptaków jest dość zróżnicowana. Osiągają 75-100 cm długości i ważą 3,5 a nawet 7 kg. Pierwsze kapodzioby, które trafiły do Europy, przywieziono do Wielkiej Brytanii w 1830 roku i co ciekawe, krótko po transporcie zaczęły przystępować do rozrodu. Od tego czasu, gatunek nieustannie znajduje się w ekspozycjach wielu ogrodów zoologicznych jak również w wielu prywatnych kolekcjach, gdzie systematycznie uzyskiwane są przychówki.

Spis treści

[edytuj] Hodowla

Jeśli zdecydujemy się na pielęgnację tych niezwykłych ptaków, powinniśmy urządzić dla nich odpowiedni wybieg, którego podstawowym elementem powinien być dobrze utrzymany trawnik. Będzie on wykorzystywany przez ptaki jako główne źródło pokarmu. Na trawniku możemy posadzić kilka niskich krzewów umieszczając je w takich miejscach, aby nie zacieniały zanadto trawy. Kapodzioby powinny mieć do dyspozycji dobrze izolowane pomieszczenie ze ściółką z grubej warstwy słomy, gdzie mogłyby odbyć się lęgi podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych.

Jak już wcześniej wspomniałem najczęściej przystępują do rozrodu w październiku, niekiedy w listopadzie, a nawet w styczniu. Znane są przypadki utrzymywania kapodziobów przez cały rok na zewnątrz. Na przykład w ogrodzie zoologicznym w kolonii nad Renem prowadzi się taki system hodowli, gdzie samice znoszą jaja w styczniu, wysiadują je i odchowują potomstwo.

opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 10/2005

[edytuj] Więcej informacji

[edytuj] Galeria

[edytuj] Ogłoszenia

[edytuj] Hodowle

[edytuj] Forum


[edytuj] Wpisz swoje uwagi do tego artykułu




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota