Grzywienka

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Grzywienka Chenonetta jubata (Latham, 1801).

Spis treści

[edytuj] Wygląd

Ubarwienie grzywienek jest stonowane ale dość ładne. Głowa i szyja kaczora ciemnobrązowe ze zwisającymi czarnymi piórami w tylnej części, tworzącymi coś w rodzaju grzywy. Czarne są także plecy, pióra nadogonowe, podogonowe, brzuch i ogon. Skrzydła szare i czarne. Szara pierś czarno- i biało-nakrapiana.

Boki ciała szare z delikatnym, drobnym, poprzecznym prążkowaniem. Dziób szary, tęczówki brązowe, nogi szarozielone. Głowa i szyja kaczki jaśniejsze, szaro -brązowe z dwoma białymi paskami ciągnącymi się od nasady dzioba w kierunku oka. Pióra nadogonowe i ogon czarne. Pióra podogonowe i brzuch białe. Pozostałe upierzenie szaro - brązowe, na piersi i bokach biało - nakrapiane. Tęczówki brązowe, dziób i nogi zielono - szare. Osobniki młodociane podobne do samic lecz nieco jaśniejsze. Osiągają 45-48cm długości. Ładne ubarwienie i sympatyczne zachowanie, sprawiły, że wielu miłośników blaszkodziobych posiada grzywienki w swoich kolekcjach.

[edytuj] Rozmnażanie

Okres rozrodczy rozpoczyna się w różnych terminach w zależności od rozmieszczenia geograficznego. Populacje z rejonów południowych przystępują do lęgów we wrześniu lub październiku. Populacje północne po porze deszczowej, to znaczy w styczniu, lutym lub marcu. W przypadku braku opadów ptaki nie gniazdują.

Gniazda grzywienek znajdują się zawsze w dziuplach żywych drzew, często wysoko nad ziemią, rosnących w pobliżu wody, ale także w znacznej odległości od jakichkolwiek akwenów. Gniazdo wyścielane jest jasnoszarym puchem, który kaczka wyrywa sobie z brzucha. Znosi od 8 do 12 biało kremowych jaj o wymiarach 58x43mm, które w trakcie wysiadywania nabierają brązowej barwy. Wysiadywane są wyłącznie przez samicę. Samiec zawsze przebywa w pobliżu gniazda i towarzyszy samicy podczas przerw w wysiadywaniu.

Po 28 dniach klują się pisklęta, które po wyschnięciu i zresorbowaniu woreczka żółciowego, (co trwa 24 godziny) skaczą na ziemię i pod troskliwą opieką rodziców poszukują pokarmu i prowadzone są na wodę. Pokarm grzywienek niemal w całości stanowią rośliny. Namiastka pokarmu zwierzęcego zjadana jest jakby przy okazji podczas pobierania roślin wodnych, wśród których znajdują się niekiedy owady i ich larwy, skorupiaki czy mięczaki. Sporą część dawki pokarmowej stanowią rośliny lądowe i grzywienki często pasą się podobnie jak gęsi. Młodociane osobniki chętnie zjadają młode pędy dzikiego ryżu z rodzaju Oryza oraz młode pędy traw, przede wszystkim z rodzajów: Danthonia, Lolium i Paspalum.

Ptaki stają się samodzielne w wieku 60 dni. Po okresie lęgowym grzywienki lecą na większe akweny i tworzą stada liczące kilkaset, a nawet dwa tysiące osobników.

autor: Andrzej Jarosz
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 01/2006

[edytuj] Więcej informacji

[edytuj] Galeria

[edytuj] Ogłoszenia

[edytuj] Hodowle

[edytuj] Forum


[edytuj] Wpisz swoje uwagi do tego artykułu

[edytuj] Inne piżmówki

Rodzaj Aix: karolinkamandarynka
Rodzaj Amazonetta: amazonetka
Rodzaj Cairina: piżmówka amerykańskapiżmówka malajska
Rodzaj Callonetta: cudokaczka
Rodzaj Chenonetta: grzywienka
Rodzaj Nettapus: kaczuszka afrykańskakaczuszka australijskakaczuszka azjatycka
Rodzaj Plectropterus: gęsiec
Rodzaj Pteronetta: gwinejka
Rodzaj Sarkidiornis: dziwonos




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota