Gołębiak karoliński

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gołębiak karoliński (Zenaida macroura) - ptak z rodziny gołębiowatych. Kiedy zrywa się do lotu słychać świst skrzydeł.

[edytuj] Zasięg, środowisko

Pospolity w Ameryce Północnej, gdzie jego liczebność wzrasta. Zamieszkuje miasta, farmy, pobliże dróg, zarośla i zadrzewienia na otwartych terenach.

[edytuj] Wygląd

Wierzch ciała brązowy pokryty ciemnymi plamkami. Głowa, przód szyi oraz spód ciała różowopłowe. Ogon długi, klinowaty, sterówki są biało zakończone. Głowa mała, z niebieską obrączką oczną oraz ciemną plamką na pokrywach usznych. Szyja smukła, purpurowy połysk na jej bokach (ledwo widoczny u samicy). Nogi czerwone.

Rozmiary - 28 - 33 cm

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota