Gołąbeczek malutki

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gołąbeczek malutki (Columbina passerina) - ptak z rodziny gołębiowatych. Spłoszony odlatuje zygzakiem gwałtownie uderzając skrzydłami; po chwili ląduje na ziemi.

[edytuj] Zasięg, środowisko

Często spotykany na otwartych terenach, w różnych środowiskach, od obrzeży lasu po pola oraz ogrody. Występuje na południe od Ameryki Północnej i na Bermudach, na południe przez Małe Antyle do środkowej części Ameryki Południowej.

[edytuj] Wygląd

Mniejszy od szpaka. Samiec - szaro - brązowy, czarne plamy na pokrywach skrzydłowych. Kiedy leci widać rdzawe lotki I rzędu. Ogon ma krótki, zaokrąglony, czarno - brązowy, z wąskimi białymi rogami. Nogi pomarańczoworóżowe, dziób także pomarańczowy z różowym odcieniem, z czarną końcówką. Samice oraz młode - jaśniejsze od samca, bardziej szare, mają mniej plamek.

Rozmiary - 16 - 18 cm

[edytuj] Podobne gatunki

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota