Gołąb siniak

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gołąb siniak (siniak) (Columba oenas) - średni ptak wędrowny z rodziny gołębiowatych, zamieszkujący Europę, środkowo-zachodnią Azję oraz północno-zachodnią Afrykę. Przeloty III - IV i IX - X.

Cechy gatunku 
Upierzenie sinopopielate, na bokach szyi zielone, metaliczne plamy. Gardło, przód szyi i górna część piersi fioletoworóżowe.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 33cm
rozpiętość skrzydeł 67cm
waga ok. 250g - 300g.
Biotop 
Lasy liściaste i mieszane z dziuplastymi drzewami.
Gniazdo 
W dziupli drzewa lub w skrzynce lęgowej.
Jaja 
Pomiędzy marcem a sierpniem wyprowadza dwa do trzech lęgów. W zniesieniu 3 jaja.
Wysiadywanie 
jaja wysiadywane są okres 16 - 18 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 4 tygodniach.
Pożywienie 
Nasiona i małe owoce zbierane głównie na ziemi.
Ochrona 
Gatunek objęty ochroną ścisłą.


tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota