Gołąb pręgosterny

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gołąb pręgosterny (Columba fasciata) - ptak z rodziny gołębiowatych.

Wygląd - Podobny do gołębia skalnego, jednak ma dłuższy ogon o czarnej nasadzie i jasnoszarej przepasce na końcu. Pióra szare do niebieskawoszarego z białą półobrożą na karku oraz mieniącymi się piórami na szyi. Głowa oraz górna część piersi samicy są szarobrązowe, u samca różowe lub purpurowe. Dziób żółty z czarną końcówką, nogi żółte z czarnymi pazurami. Młode mają nogi i dziób szare, upierzenie szare; pióra szyi i głowy bez połysku.

Rozmiary - 35 - 38 cm

Zasięg, środowisko - Północno - zachodnia do południowo - zachodniej i południowo - środkowej części Ameryki Północnej po północno-zachodnią Amerykę Południową.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota