Gołąb grzywacz

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gołąb grzywacz (grzywacz) (Columba palumbus) - średni ptak wędrowny z rodziny gołębiowatych, największy z krajowych gatunków gołębi. Zamieszkuje całą Europę, zachodnią Azję oraz północno-wschodnie Himalaje i Maghreb. Przeloty w marcu - kwietniu oraz wrześniu - październiku.

Cechy gatunku 
Upierzenie niebieskopopielate z metalicznie zielonymi bokami szyi, na której znajdują się dwie białe plamy (z daleka widoczne), które razem z białymi przepaskami na przegubach skrzydeł są cechą charakterystyczną tylko dla tego gatunku. Gardło i pierś różowawe. Latają dość szybko i zwinnie, ale bardziej ociężale od innych gołębi. Odzywają się rzadko. Głos grzywacza to niskie w tonie, wielosylabowe gruchanie z akcentem na drugą sylabę, przy czym cechą charakterystyczną jest w nim bardzo wyraźny brak głoski "r".
Podgatunki 
C. palumbus palumbus
C. palumbus azorica
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 41-43 cm
rozpiętość skrzydeł 75 cm
waga ok. 400-600 g.
Biotop 
Występuje na terenie całej Polski. Jego naturalnym biotopem są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, lecz przystosował się też do życia w krajobrazie rolniczym - parkach, ogrodach, śródpolnych zadrzewieniach i alejach. Na wschodzie kraju rzadszy niż na zachodzie, gdzie popularny jest nawet w miejskich parkach.
Gniazdo 
Przynajmniej 3 m nad ziemią, na drzewie, rzadziej krzewie bądź budynku. Zbudowane z cienkich i suchych gałązek, przypomina rodzaj płytkiego "talerza" o średnicy 25-35 cm. Budowę poprzedza charakterystyczny lot tokowy: ptak leci stromo w górę głośno klapiąc skrzydłami, a następie opada lotem szybowcowym.
Jaja 
Wyprowadza dwa do trzech, a wyjątkowo czterech lęgów w roku. W zniesieniu 2 czysto białe jaja.
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane przez oboje rodziców przez ok. 17 - 19 dni. Pisklęta wykluwają się ślepe, pokryte żółtym lub pomarańczowym puchem. Podrośnięte młode w sytuacji zagrożenia nadymają wola i atakują przeciwnika zbliżającego się do gniazda, usiłując przy tym bić go skrzydłami. Natomiast rodzice nie atakują intruzów - odlatują na sasiednie drzewa i w milczeniu obserwują losy domostwa. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3 - 4 tygodniach.
Pożywienie 
Grzywacz, podobnie jak i inne gatunki gołębi, żeruje na ziemi. Pokarm głównie roślinny - nasiona, jagody, żołędzie, a także młode liście (np. dzikiego bzu).
Ochrona 
Łowny poza czasem ochronnym.
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota