Gaur

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gaur (Bos gaurus) - duży, ciemny wół występujący w Azji południowej i Azji południowo-wschodniej. Największe populacje są spotykane współcześnie w Indiach. Nazywają go seladang lub w kontekście turystycznym safari indyjskim bizonem, który jest pod względem technicznym niepoprawne. Jest największym gatunkiem dzikiego bydła, większy niż azjatycki dziki bawół indyjski i bizon. Udomowioną formę gaura nazywa się gayal lub mithun.

Spis treści

[edytuj] Występowanie i biotop

Występują w południowej i południowo-wschodniej Azji. Zwierzęta te zamieszkują tropikalne lasy do wysokości 2000 m n.p.m. Preferują miejsca gęsto porośnięte bambusami, krzewami i niskimi drzewami.

[edytuj] Wygląd

Tułów jest pokryty krótką, gładką sierścią o kolorze szaro- lub rudobrązowym. Dojrzałe samce są wyraźnie ciemniejsze od samic. Cielęta rodzą się nieco jaśniejsze od ich matek, kolor dorosłych samic osiągają do roku. Byczki zaczynają ciemnieć w wieku 2,5-3 lat. Spód ciała jest rozjaśniony (w tonacji rdzawej). Przednie kończyny są białe do nadgarstków, tylne do stawów skokowych. Nad łopatkami znajduje się wyraźny garb (u dorosłych samców w dobrej kondycji imponująco , wręcz monstrualnie, umięśniony). Na spodniej stronie szyi zwisa fałd luźnej skóry. Wykrzywione ku górze rogi osadzone są na dużej głowie. Rogi samców są nieco większe niż u samic (grubsze u nasady) i nieco inaczej gięte. Ogon długi, zakończony kępą ciemnego włosia.

Wysokość w kłębie
170-210 cm
Długość ciała
250-300 cm
Długość ogona
70-100 cm
Waga
samce 1000-1500, samice 700-1000 kg
Długość życia
Około 20 lat.

[edytuj] Tryb życia

Gaury prowadzą osiadły tryb życia. Dobierają się w stada liczące najczęściej 10 do 12 osobników.

[edytuj] Pokarm

Zwierzęta te jedzą trawę i liście. Często pasą się razem z bydłem domowym, jednak nie są odporne na choroby roznoszone przez zwierzęta domowe (pryszczyca, pomór bydła).

[edytuj] Rozmnażanie

Latem byki stają do walk o samice. Najpierw stają do siebie bokiem, mając nadzieję, że ich garb przestraszy przeciwnika. Kiedy to nie skutkuje, zderzają się rogami. Po zapłodnieniu wszystkich krów w swoim rewirze samiec odchodzi, aby wieść samotne życie, jednak czasami przebywa w okolicy broniąc samic przed niebezpieczeństwem.

Ciąża trwa ok. 270 dni. Młode rodzą się wiosną, z dala od stada. Po przyjściu na świat młode jest już dobrze rozwinięte. Po kilku dniach matka przyprowadza cielę do stada. W wieku trzech lat młody samiec opuszcza grupę i dołącza do swoich rówieśników.

Samica osiąga dojrzałość płciową w wieku 3, a samiec 6 lat.

[edytuj] Udomowienie

Udomowioną formą gaura jest gajal (Bos frontalis).

[edytuj] Ochrona

W połowie XX w. z powodu wycinki lasów zginęło wiele osobników z tego właśnie gatunku. W niektórych regionach gaury musiały zmienić tryb życia na nocny. Berliński ogród zoologiczny zajmuje się wpisywaniem do międzynarodowej księgi gatunkowej osobników urodzonych w niewoli.

[edytuj] Inne

  • gaur przesypia łącznie około godziny dziennie
  • fałd zwisający z dołu szyi umożliwia odprowadzanie nadmiaru ciepła z organizmu
  • głośnym parskaniem gaury ostrzegają przed niebezpieczeństwem
  • naturalny wróg gaura, tygrys, atakuje czasami dorosłego byka
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota