Gęś zbożowa

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Gęś zbożowa (Anser fabalis) to duży ptak z rodziny kaczkowatych, podrodziny gęsi i plemienia gęśce. Budową przypomina nieco gęś gęgawę, lecz jest od niej trochę mniejsza i ciemniej ubarwiona.

Gęś zbożowa osiąga ok. 75 cm długości ciała, maksymalnie 90 cm, jej ciężar waha się od 1,7 do 3,6 kg. Rozpiętość skrzydeł dochodzi do 160 cm. Samce i samice są podobnie ubarwione, samce są jednak większe od swoich partnerek. Ogólna barwa upierzenia jest szaro-brązowa, najciemniejsza na głowie, szyi i grzbiecie. Boki i wierzch ciała gęsi zbożowej zdobią jasne, poprzeczne pręgi. Pokrywy podogonowe są białe, nogi pomarańczowe, a dziób czarny z pomarańczowymi plamami po bokach. Młode ubarwione są podobnie do rodziców, mają jednak szaro-żółte nogi i ciemny dziób.

W warunkach naturalnych ptak ten zamieszkuje Grenlandię, Islandię, Spitsbergen oraz północną Eurazję. Zasiedla tundrę, a na wschodzie Azji także tajgę. Znane są dwa podgatunki (Anser fabalis fabalis oraz Anser fabalis rossicus) różniące się kolorem upierzenia i rysunkiem na dziobie. W Polsce gęś zbożowa jest jednym z najliczniej pojawiających się gatunków – niestety tylko w przelocie. Jedynie nieliczne osobniki decydują się przezimować na zachodzie naszego kraju. Większość dociera do wybrzeży Zachodniej Europy, Basenu Morza Śródziemnego, nad Morze Kaspijskie oraz na tereny południowej Azji. Na zimowiskach przebywają na otwartych przestrzeniach porośniętych roślinnością trawiastą, zawsze w pobliżu mokradeł, jezior, starorzeczy lub innych zbiorników wodnych.

Gęś zbożowa żywi się pokarmem roślinnym zbieranym na lądzie, głównie trawami, oziminami, pozostałością kukurydzy itp. Gatunek ten wyprowadza zaledwie jeden lęg w roku. Gnieździ się zawsze na ziemi, w pobliżu wody. Za gniazdo służy dołek w ziemi wyłożony mchem i trawą. Samica znosi 2-6 kremowych jaj, które z czasem stają się brązowe. Wysiaduje je wyłącznie samica, samiec czuwa w pobliżu gniazda. Wysiadywanie trwa 27-29 dni. Młode są wodzone i karmione przez obojga rodziców. Do lotu gotowe są w wieku 2 miesięcy.

Gęś zbożowa w hodowli potrzebuje obszernej, zewnętrznej woliery z trawiastym podłożem i basenem. Nie powinna żyć samotnie, gdyż jest gatunkiem bardzo towarzyskim (w naturze żyje w stadach liczących nawet kilkaset osobników). W niewoli chętnie krzyżuje się z gęgawą i berniklą kanadyjską, ale hodowcy odradzają podobne eksperymenty. Ptaka żywi się mieszankami ziaren lub granulatem dla gęsi oraz duża ilością świeżych zielonek.

autor: Kamila, MaWi A.I.

Spis treści

[edytuj] Więcej informacji

[edytuj] Galeria

[edytuj] Ogłoszenia

[edytuj] Hodowle

[edytuj] Forum


[edytuj] Wpisz swoje uwagi do tego artykułu

[edytuj] Inne gęśce

Rodzaj Anser: gęś białoczelnagęś gęgawagęś krótkodziobagęś łabędzionosagęś małagęś tybetańskagęś zbożowaśnieżyca cesarskaśnieżyca dużaśnieżyca mała
Rodzaj Branta: bernikla białolicabernikla hawajskabernikla kanadyjskabernikla obrożnabernikla rdzawoszyja
Rodzaj Coscoroba: koskoroba
Rodzaj Cygnus: łabędź czarnodziobyłabędź czarnoszyiłabędź czarnyłabędź krzykliwyłabędź niemy




Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota