Colocolo

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Colocolo, kot pampasowy (Leopardus colocolo lub Oncifelis colocolo) - ssak z rodziny kotowatych. Opisany w 1782 roku przez Juana Ignacio Molinę pod nazwą Felis colocolo. W stanie naturalnym występuje w następujących krajach Ameryki Południowej: Ekwador, Peru, Argentyna, Boliwia, Brazylia i w izolowanych populacjach w Chile.

Spis treści

[edytuj] Charakterystyka ogólna

Krępa budowa ciała, przypominająca nieco europejskiego żbika, lecz kot pampasowy jest od niego mniejszy. W zależności od obszaru występowania głowa może być zaokrąglona lub lekko wydłużona. Kolor futra zróżnicowany w zależności od podgatunku, od szarego poprzez żółte do ciemnobrązowego, cętki duże, wyraźne, rozlewające się w duże plamy lub pasy. Brzuch i łapy jaśniejsze, ogon jasny, w wyraźne ciemne poprzeczne prążki. Uszy małe, lekko spiczaste, bez pędzelków. Na grzbiecie dłuższe włosy okrywowe tworzą grzywę.

[edytuj] Wymiary

długość ciała z głową, bez ogona
53-70 cm
długość ogona
27-35 cm
wysokość
30-35 cm
masa ciała
3-4 kg

[edytuj] Pokarm

Pożywienie: gryzonie (świnka morska) i naziemne ptaki.

[edytuj] Rozród

Ciąża trwa około 80-85 dni, w miocie jest od 1 do 3 młodych. Na temat biologii rozrodu tych zwierząt wiadomo niewiele. Samice osiągają dojrzałość płciową prawdopodobnie około 2. roku życia.

[edytuj] Długość życia

W niewoli koty pampasowe żyją do 17 lat, na wolności od 9 do 16.

[edytuj] Tryb życia

Tryb życia tych zwierząt jest słabo znany. Uważa się, że polują nocą, ale widuje się je również za dnia. Prawdopodobnie są zwierzętami naziemnymi, ale w niewoli często odpoczywają na gałęziach drzew.

[edytuj] Siedlisko

Zamieszkują tereny trawiaste i krzewiaste, sawanny, zimne półpustynie, lasy górskie. Żyją w Andach, do wysokości 5 tys. m n.p.m.

[edytuj] Status

W latach siedemdziesiątych XX wieku skóry tych zwierząt były w cenie i eksportowano je z Ameryki Południowej dziesiątkami tysięcy. Pod koniec lat 80. handel ustał. Obecnie podstawowym zagrożeniem dla tych kotów jest ludzkie osadnictwo.

Wyróżnia się następujące podgatunki kota pampasowego:

  • Oncifelis colocolo braccatus - Brazylia, północna Argentyna
  • Oncifelis colocolo budini, Argentyna
  • Oncifelis colocolo colocolo, środkowe Chile
  • Oncifelis colocolo crespoi, północno-zachodnie Chile
  • Oncifelis colocolo garieppi, Peru, Ekwador, Boliwia
  • Oncifelis colocolo munoai, Urugwaj
  • Oncifelis colocolo pajeros, Argentyna, Chile
  • Oncifelis colocolo thomasi, Ekwador

Wcześniej kota pampasowego zaliczano do rodzajów Felis i Lynchailurus. Na podstawie 96 osobników z różnych kolekcji muzealnych Garcia-Perea zasugerował, że kot pampasowy występuje w trzech podgatunkach: Lynchailurus pajeros, Lynchailurus braccatus i Lynchailurus colocolo. Hipoteza ta oczekuje na potwierdzenie.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota