Bizon

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

John Mix Stanley, "Polowanie na bizona", 1845
John Mix Stanley, "Polowanie na bizona", 1845

[edytuj] Pochodzenie i historia

Bizony (Bison bison) pojawiły się na kontynencie Amerykańskim w okresie plejstocenu i przybyły z Azji podobnie jak większość wielkich ssaków amerykańskich pokonując Cieśninę Beringa. Wiele setek lat temu niektóre stada wielkich bizonów przemiesciły się z otwartych przestrzeni Kanady na tereny wielkich równin amerykańskich. Bizony były niegdyś tak liczne że tętent ich kopyt przez prerię przypominał odgłos grzmotu.

Z bizonów, które przekroczyły Cieśnine Beringa ewoluowały dwa gatunki: bizon leśny i bizon preriowy. szacuje się że w okresie rozkwitu tego gatunku po połnocnoamerykańskich preriach wędrowało ok 60 milionów bizonów z Meksyku do Kanady.

Bizony były podstawą diety Indian Równin takich jak Lakota, Soiux, Cheyenne. Polowania prowadzone były zazwyczaj na piechotę, a później na koniu. Podstawową bronią były zwykle strzały lub maczety.

Zważywszy, że dorosły samiec bizona dochodził zywkle do prawie 2 metry wysokości w kłębie i mógł ważyć prawie tonę, taktyka polowań musiała opierać się na przechytrzeniu zwierzęcia. Dlatego na przykład Indianie wiedzieli, że wilki nigdy nie atakują byka stojącego w pobliżu stada. Wiedzieli również, że grupa bizonów nie boi się gdy zbliża się wilk. Zatem Indianie przebierali się w skórę wilka i w ten sposób mogli podejść blisko stada nie wywołując paniki a następnie upolować zwierzęta.

Indianie wykorzystywali praktycznie całe ciało bizona. Mięso było suszone i było podstawą diety, skóry wyprawiano i szyto z nich ubrania i pokrycia tipi, a z kości powstawały różne narzędzia codziennego użytku.

Wraz ze wzrostem osadnictwa białego człowieka w Ameryce rozpoczęły sie masowe polowania na bizony oraz ich rzezie. Bizony zabijane były przez białych dla zabawy, dla pozyskania cenionych skór a także by pozbawić Indian ich podstawy bytu. Do końca XIX wieku populacja bizonów w Ameryce stopniała do zaledwie 800 zwierząt.

W 1905 roku została utworzona American Bison Society w celu ochrony stad przed kłusownikami. Dzięki wysiłkowi Williama Hornaday i jego następców bliski wyginięcia bizon amerykański został uratowany. Dzisiaj liczbę bizonów szacuje się na prawie 200 tysięcy.

Wyróżnia się dwa podgatunki:

  • bizon preriowy (B. bison bison) – zamieszkiwał Wielkie Równiny, wędrowny
  • bizon leśny (B. bison athabascae) – mała osiadła populacja w północno-zachodniej Kanadzie i na Alasce, wyższy i cięższy od poprzedniego, osiadły

[edytuj] Ciąża i macierzyństwo

Samice żubrów są dojrzałe płciowo w wieku około dwóch trzech lat. Samce w wieku ok sześciu. Sezon godowy zaczyna się w lipcu i może trwać do września. Samica rodzi jedno ciele po dziewięciu miesiącach ciąży. Ciele jest odstawiane przez matkę w wieku ok siedmiu miesięcy.

[edytuj] Charaterystyka ogólna

wysokość
ok 2 metry w kłębie, samce zwykle ok 1/3 większe od samic
długośc ciała
ok 380 cm
waga
ok 500 - 800 kg
długość życia
ok 25 lat
maksymalna osiągana prędkość
ok 50 km/h
liczebność stada
stada liczą po ok 60 zwierząt w tym samice i ich młode. Samce tworzą małe osobne stada lub wędrują samotnie.

Podczas pory godowej zalotne porykiwania samców mogą się nieść nawet do 5km.

Pożywienie: trawy preriowe, w zimie porosty i mchy.

autor: Monika Kozień, MaWi A.I.



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota