Banteng

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Banteng (Bos javanicus) - jest jednym z trzech naturalnie występujących gatunków dzikich czołowego bydła azjatyckiego. Obok gaura (Bos gaurus) dał początek gatunkom hodowlanym. Dziki banteng zamieszkuje lesiste obszary Borneo, Jawy, Sumatry oraz półwyspów: Malajskiego i Indochińskiego. Gatunek ten uznawany jest za przodka bydła Bali i Madura rozpowszechnionego w Azji Południowo-Wschodniej. Zasiedla tereny górskie o rzeźbie łagodnej, do wysokości 2000 m n.p.m. Spotyka się go także na terenach podmokłych oraz suchych.

[edytuj] Tryb życia

Pojedyncze stado składa się z ok. 10 krów oraz kilku młodych byków. Stare samce żyją bowiem samotnie.

[edytuj] Pożywienie

Dziki banteng żywi się roślinnością leśną, kwiatami, młodymi pędami drzew i krzewów. Żeruje wcześnie rano. Przez resztę dnia można go znaleźć w cienistych zaroślach. Charakterystyczny jest fakt, iż do picia potrzebuje on wody słonej.

Populacja dzikiego bantenga jest wciąż zagrożona. Główne przyczyny to: duża presja demograficzna w regionach naturalnego występowania tego gatunku (co powoduje stopniową i systematyczną utratę środowiska życia), niekontrolowane polowania, wojny na terenie Półwyspu Indochińskiego, choroby przenoszone za pomocą kontaktu ze zwierzętami domowymi - jak np. zaraza bydlęca, gorączka nieżytowa czy też choroby śluzowe.

Młode cielęta bardzo łatwo się oswajają. Utrzymanie dzikich populacji tego gatunku i jego ras geograficznych jest bardzo ważne z punktu widzenia poprawy cech bydła Bali.

Różnorodne warunki otoczenia sprzyjały wyodrębnieniu się ras geograficznych dzikiego bantenga. Są to:

  • rasa birmańska (Bos javanicus birmanicus) licząca kilka tysięcy sztuk; zasiedla obszary górzyste (góry Pegu Joma, Arakan Joma na południowy zachód od Półwyspu Malajskiego i na północ do miasta Czattagam); do tego samego podgatunku należy banteng manipurski, zamieszkujący obszary leżące na południe od miasta Czattagam między Manipuram a północno-wschodnią Birmą;
  • rasa jawajska (Bos javanicus javanicus) mieszka na wyspach Jawa (700-1000 sztuk) oraz Bali (30-40 sztuk);
  • Bibos javanicus lowi występuje na Borneo w liczbie zaledwie kilkuset sztuk.
tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota