Anoa nizinny

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Anoa nizinny (Bubalus depressicornis) ssak kopytny z rodziny krętorogich. Endemiczny, mały bawół zamieszkujący nizinne rejony wyspy Sulawesi (Celebes). Blisko spokrewniony z górskim anoa. Zwierzę wygląda jak miniaturowy bawół domowy. Zamieszkuje głównie tereny leśne. Waży ok. 150-300 kg.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota