Anoa górski

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Anoa górski (Bubalus quarlesi) - najmniejszy gatunek bawołu z rodziny ssaków krętonogich, rodzaj Bubalus. Żyją w Azji południowo-wschodniej, w górskich, wilgotnych lasach Celebes i na sąsiednich wyspach.

Pierwsze zapisy o ich istnieniu pochodzą z 1827 roku.

Anoa dorastają do metra wysokości i osiągają wagę 150-300 kg. Ma sierść ciemnobrązową lub czarną, rogi krótkie skierowane do tyłu. W miocie rodzi się 1-2 młodych.

W naturalnym środowisku zwierzętom tym grozi wyginięcie.

tekst na licencji GNU Free Documentation License, pierwowzór pochodzi ze strony Wikipedii



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota