Aborygenek długoczuby

From Encyklopedia Zwierząt - Euroanimal

Ten niezwykle efektowny gatunek gołębia jest bardzo lubiany przez licznych hodowców na całym świecie. Na zainteresowanie tym gatunkiem ma wpływ nie tylko niekwestionowana uroda ptaków, ale także ich odporność i łatwość hodowli. Myślę, że i w naszym kraju ten uroczy gołąbek wzbudzi większe zainteresowanie, bo w pełni na to zasługuje.

Zniesienie dwóch białych jaj poprzedzone jest efektownym tokowaniem samca. Po osiemnastu, a niekiedy po dwudziestu dniach wysiadywania lęgną się pisklęta, co poznamy po wydobywających się z gniazda piskach. Podczas wysiadywania jaj i podczas ogrzewania piskląt, samiec nieustannie uzupełnia konstrukcję gniazda, przynosząc materiał rozrzucony na podłożu woliery. Aborygenki długoczube są bardzo płochliwe i nie należy ich niepokoić, ponieważ mogą porzucić wysiadywane jaja, a nawet małe pisklęta. Młode gołąbki opuszczają gniazdo najczęściej w dwudziestym pierwszym dniu życia i dokarmiane są przez rodziców kolejne dwa, a nawet trzy tygodnie. W tym czasie musimy bacznie obserwować ptaki, bowiem para rodzicielska przystępuje do następnego lęgu i młode z poprzedniego gniazda mogą być atakowane przez ojca. W takim przypadku należy je niezwłocznie odłowić do osobnej woliery.

autor: Andrzej Jarosz
opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 03/2004



Ogłoszenia

sprzedam psa
sprzedam kota